U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

Veel gestelde vragen en antwoorden

In deze FAQ vindt u het antwoord op veel gestelde vragen. Rond de aankoop of verkoop van vastgoed, de wettelijke regels en praktische zaken. Vindt u het antwoord op uw vraag niet terug? Neem dan contact op en we helpen u graag verder.

Ja. Een schatting door Immo VDL kost u niets, en het verplicht u niet om (meteen) te verkopen. Zozal u al weten wat uw woning of bedrijfspand vandaag waard is. De eerste stap naar een succesvolle verkoop

U betaalt niets, zolang uw woning niet verkocht is. Pas bij een succesvolle verkoop betaalt u Immo VDL een fair ereloon, gebaseerd op de uiteindelijke verkoopprijs. Omdat die op voorhand met u werd afgesproken, is dit dus iets waarmee u al van in het begin rekening hield en is het dus geen onverwachte kost. 

Er zijn natuurlijk veel vastgoedmakelaars. Maar kies er nooit een voor u Eddy, Frederik of Ludovic heeft gesproken. Want als specialist betaalbare HOB, rijwoningen en appartementen alsook luxe vastgoed, exclusieve villa’s en gronden in de regio weet hij u te vertellen wat u van de actuele vastgoedmarkt mag verwachten. En wie weet kiest u wel voor zijn onnavolgbare verkoopkwaliteiten, zodat uw uw eigendom sneller en aan de best haalbare prijs verkoopt. 

Ja. Als uw vastgoedmakelaar zorgen Eddy, Frederik en Ludovic voor een compleet dossier. Met alle attesten en documenten die wettelijk verplicht zijn. Het bespaart de notaris veel werk om de verkoop snel af te ronden. Vlot verkopen gaat nu eenmaal het best met een vastgoedmakelaar.

EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat. Dat is een verplicht attest welke er al moet zijn vooraleer een huis of appartement te koop of te huur wordt aangeboden. Op het EPC krijgt het pand een EPC-score. Deze moet worden vermeld in elke advertentie, zowel online als offline. Dankzij de quaotering kan een kandidaat koper of huurder een beeld vormen van het te verwachten energiegebruik. Hoewel een EPC geen rekening houdt met het daadwerkelijk energieverbruik van de huidige bewoners, zegt het wel iets over de isolatie van het dak, de muren, vloeren, deuren en ramen. Een EPC-attest wordt opgesteld door een door de Vlaamse overheid erkende energiedeskundige en is 10 jaar geldig. Daarna dient u terug een nieuw attest te laten opmaken. Zorg dus altijd dat u een geldig EPC-attest heeft nog voor u daadwerkelijk uw pand te koop of te huur aanbiedt. Wanneer u met Immo VDL verkoopt, zorgen wij dat u hiermee -en met alle andere verplichtingen- in orde bent.

Ja. In Vlaanderen is minstens 1 rookmelder per verdieping verplicht. Zelfs als u gewoon eigenaar bent van uw woning zonder dat u van plan bent te verkopen. En als u verkoopt of verhuurt, dan dienen de rookmelders aanwezig te zijn. 

Het Kadastraal Inkomen is een berekening van jaarlijkse netto-huurprijs die je zou kunnen krijgen als eigenaar. De netto-huurprijs is de vermoedelijke huurwaarde, verminderd met een forfaitair bedrag voor onderhouds- en herstellingskosten. Dat wordt wettelijk bepaald op 40% voor een appartement of huis en 10% voor een onbebouwd onroerend goed, zoals een grond of parkeerplaats. Het K.I. wordt vastgesteld door de overheid, het Kadaster. Het kadastraal inkomen wordt elk jaar geïndexeerd om ze in overeenstemming te brengen met de actuele huurprijzen.

Het vastgesteld K.I.bepaalt hoeveel u jaarlijks aan onroerende voorheffing moet betalen, dat is de belasting op het bezit van vastgoed. 

Niet alle panden en gronden worden te koop aangeboden op portaalsites zoals Immoweb. Zeker niet in het hoger segment. Sommige komen zelfs nooit online of in de etalage van een vastgoedkantoor. Dankzij hun uitgebreid netwerk en ervaring weten Eddy, Frederik en Ludovic opportuniteiten te vinden die anderen voorbij gaan. Bovendien koopt u slimmer aan: als expert staan zij u bij om het juiste bod te doen. Want u wil natuurlijk niet teveel betalen. Eddy, Frederik en Ludovic zijn dus niet alleen erkende vastgoedmakelaars bij de verkoop maar staat u ook bij als aankoopmakelaar.

Elke verkoop van vastgoed of (bouw)grond moet via een notariële akte verlopen. Bij het verlijden van deze akte, worden er -naast de overeengekomen verkoopprijs- bijkomende belastingen en onkosten meegerekend in de totaalsom die u als koper dient te betalen:

  • Het ereloon van de notaris voor de verkoopakte en de eventuele akte van het hypothecair krediet van de koper.
  • De registratiebelasting (3% of 12% naargelang de situatie) en/of de BTW bij nieuwbouwwoningen (6% of 21% naargelang de situatie).
  • Allerlei kosten voor de administratie, de registratie van de hypothecaire lening en de inschrijving van de hypotheek bij de overheidsdiensten.
En hou ook rekening met eventuele kosten voor renovatiewerken, verhuis, inrichting, eventuele vergunningen en natuurlijk de verzekering van uw nieuw gekocht goed.

Natuurlijk kan dat. Ze zorgen voor alles van A tot Z: de nodige publiciteit, de bezichtigingen en de selectie van valabele huurders. Immo VDL zorgt voor een gedegen huurcontract, ziet erop toe dat de huurwaarborg betaald wordt en dat er een gedetailleerde plaatsbeschrijving bij de intrede plaatsvindt. Met Immo VDL verhuurt u uw huis, appartement, bedrijfspand of garage vlot en zonder tijdsverlies, zodat u sneller van de opbrengst geniet.

Stuur je vraag door of bel 03 309 00 00